Koroška

Zabavna koroška tradicija

Ob sotočju reke Bistrice in Drave se boste sprehodili skozi zgodovino razvoja Koroške in Dravske doline ter si ogledali eno najstarejši cerkva v Sloveniji – Rotundo Sv. Janeza Krstnika. Nato se boste s splavarji odpravili na nepozabno doživetje na reki Dravi. Nasmejane flosarske frajlice vas bodo pogostile s kruhom, soljo in žganjem ter s flosarskim golažem in kavico, razigrani muzikanti bodo poskrbeli za glasbo, petje in ples, najstarejši flosar pa za dobro voljo in smeh. Pot boste nadaljevali po »lepi dolini«, kjer si boste ogledali krasno ekološko kapelico in se sprehodili do najvišjega slapa na Kozjanskem – Sedelnikovega slapa. Iz lepe doline se boste odpravili na stičišče treh dolin Koroške, kjer Vas bo na turistični kmetiji gospodar sprejel v stari kleti, Vas s svojim igralskim in lovskim talentom nasmejal do solz, Vam povedal vse o življenju in delu na kmetiji, Vas s turističnim vlakcem popeljal na ogled obore z divjadjo in lovske učilnice. Krasen, doživet dan boste zaključili z razvajanjem Vaših brbončic z dobrotami s kmetije.

Knapi, železarji in Tina Maze

Začutite utrip doline, ki je že vseskozi zaznamovana z rudarstvom, železarstvom in vzgojo smučarskih šampionov. S pravim rudarskim vlakcem se boste odpravili na raziskovanje podzemlja Pece in nekdanjega rudnika svinca in cinka ter spoznali življenje in delo »knapov«. Sprehodili se boste po koroški železarski prestolnici, mestu Ravne na Koroškem, odkrili krasen park ob gradu Ravne, ki so ga pred 140 leti uredili grofje Thurni. Park krasi spomenik Prežihovemu Vorancu, najbolj znanemu koroškemu pisatelju. Spoznali boste železarska naselja in izvedeli vso o »živih oblikah«, ki so posejane po celotni Mežiški dolini. Pot Vas bo vodila vse do Črne na Koroškem, ki jo je Tina Maze večkrat spremenila v »Zlato«. Ogledali si boste zbirko o sedmih olimpijcih iz Črne in morda odkrili skrivnost vzgajanja »zmagovalcev«. Med zanimivim potepanjem po dolini se boste okrepčali z okusno, tipično koroško »košto«, ki jo bodo pripravili v odlični koroški gostilni z dolgoletno tradicijo.

Življenje babic na Koroškem

V majhni vasici Libeliče se boste za nekaj trenutkov vrnili v šolske klopi učilnice iz prve polovice 20. stoletja, si ogledali »črno kuhinjo« z odprtim ognjiščem in krušno pečjo ter kuhinjskimi pripomočki. Bogata plebiscitna zbirka vas bo spomnila na boj vaščanov za priključitev k matični domovini. Sprehodili se boste do kostnice in uživali v razgledu po okolici. Pot boste nadaljevali v Mežiško dolino, kjer vas bo v več kot 150 let starem mlinu pričakal mlinar in vam predstavil mletje žita s prvotnimi mlinskimi kamni, različne vrste žit in ponudil odlično domačo pogačo. Sledi ogled mesta Slovenj Gradec, glasnika miru z najlepšim trškim jedrom (izbor 2012). Pot Vas bo nato iz Mislinjske vodila še v tretjo dolino na Koroškem – Dravsko dolino, kjer si boste spoznali kovaško-livarsko tradicijo, ki je odločilno vplivala na življenja naših starih staršev. Vas zanima, kaj so babice kuhale in jedle? Izveste pri »ižini«, ko Vas bomo razvajali z okusnimi tradicionalnimi specialitetami.

Štajerska

Štajerska prestolnica, vino in bučnice

Štajerska prestolnica, mesto Maribor, vabi. Na sprehodu po mestu si boste ogledali staro mestno jedro s številnimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi, odkrili številne čudovite mestne trge z znamenitimi stavbami, Mestni park s tremi ribniki in se podali do Lenta, ki ga krasi Hiša stare trte z najstarejšo trto na svetu. Pot boste potem nadaljevali proti Slovenskim Goricam, kjer si boste ogledali tradicionalno oljarno, ki je svojim izdelkom uspela dodati moderen pridih in doseči prepoznavnost po vsem svetu. Ogledali si boste tradicionalno proizvodnjo bučnega olja in poskusili številne zanimive izdelke iz bučnic in bučnega olja. Sledi slastno prleško kosilo. Dobro okrepčani se boste odpravili v vinorodni okoliš in si ogledali eno lepših zasebnih vinskih kleti. Predstavili vam bodo proizvodnjo vina ter vas pogostili z vrhunskimi vini. Krasen dan boste zaključili z rujno kapljico, prijazno besedo in dobro družbo.

Vesoljsko podzemlje

Vesoljsko rudarski dan boste začeli 160 m pod površjem in zaključili v vesolju ali ravno obratno. Ogledali si boste edinstven podzemni muzej premogovništva in doživeli razvoj premogovništva skozi čas. Spoznali boste geološko sestavo Šaleške doline, stroje, s katerimi so upravljali šaleški knapi, življenje knapov nekoč in danes ter sodobno Velenjsko odkopno metodo. Privoščili si boste pravo rudarsko malico in se okrepčani odpravili na sprehod okrog Velenjskega jezera, ki je nastalo zaradi izkopavanja premoga. Nato vas bo pot vodila v domači kraj družine Hermana Potočnika Noordunga, pionirja vesoljskih tehnologij. V KSEVTU, zgradbi v obliki bivalnega kolesa, si boste ogledali številne razstave in zbirke na temo vesolje in tehnologije, zanimivo opremo in predmete astronavtov ter izvedeli vse o genialnem H. P. Noodungu. Zares zanimiv dan boste zaključili s šaleško malico »na žlico«.

Dolenjska in
Bela krajina

Dežela cvička, L. Slaka in prijaznih ljudi

S terase nad Krko dobrodošlico vošči eden najlepših gradov na Dolenjskem, grad Žužemberk. Prisluhnili boste zanimivim zgodbam iz grajskega življenja nekoč ter si ogledali grajsko dvorišče, sobane, ječo, temnico, kletno dvorano in z razglednega stolpa uživali v krasnem razgledu na reko Krko in Suho krajino. Nato boste vstopili v svet legende slovenske narodno zabavne glase, v svet Lojzeta Slaka. V sodobnem interaktivnem muzeju vas čaka sprehod skozi njegovo življenje in glasbeno zapuščino, preizkusite se lahko v igranju »frajtonarice« in na avdio-video točkah poslušate številne uspešnice itd. Interaktivno doživetje boste zaključili v paviljonu Čebelji svet, kjer boste lahko za nekaj trenutkov leteli kot čebela. Odkrivanje Dolenjske bost nadaljevali s kulinaričnimi doživetji, saj se boste podali v eno izmed številnih vinskih kleti, kjer boste spoznali značilnosti dolenjskih vin in pridelave ter seveda žlahtno kapljico tudi poskusili. Lep dan v družbi prijaznih gostiteljev boste zaokrožili ali zaključili s slastnim kosilom ali večerjo.

Skrivnostna Bela krajina

Dobrodošli v odmaknjeni, neokrnjeni pokrajini med Gorjanci in reko Kolpo, kjer vas čaka spokojnost osupljive narave, bogata kulturna dediščina, enkratni kulinarični užitki in gostoljubni ljudje! Dan se bo začel v vasi Rosalnice, skozi katero poteka ena najpomembnejših zmajevih črt, ki povezuje pomembne energetske točke na zemlji. Vas je svoje ime dobila po rusaljah – starem običaju, ko so spomladi na grobovih zažigali kresove. Ogledali si boste zanimiv romarski kompleks Tri fare na robu vasi, ki ga odlikujejo tri gotske cerkve, stisnjene znotraj visokega pokopališkega obzidja. Nato se boste vrnili v šolske klopi, k pouku v 50. in 60. let prejšnjega stoletja. Na humorističen, zabaven in hkrati poučen način boste spoznavali Belo krajino, njeno zgodovino, kulturo, belokranjsko nošo, glasbila, kulinarične značilnosti… Pozor –  strog in pravičen učitelj še zmeraj prisega na palico in klečanje na koruzi! Po pouku si boste lahko ogledali še 27.000 let stare kosti jamskega medveda in se nato privoščili belokranjske kulinarične dobrote. Obiskali boste eno izmed številnih vinskih kleti, spoznali posebnosti belokranjskih vin in seveda žlahtno kapljico ter slastno belokranjsko pogačo tudi poskusili. Lep dan v družbi prijaznih gostiteljev boste zaokrožili ali zaključili s slastnim kosilom ali večerjo.

Prekmurje

Na sončni strani Goric

Vinogradi, sonce, bučnice, glina, ljubezen in gostoljubni ljudje – več kot dovolj argumentov za krasen dan. Lončarski mojster Vas bo uvedel v skrivnosti te tradicionalne slovenske obrti in Vam pokazal bogato zbirko izdelkov izpod njegovih spretnih rok. Po krasni pokrajini se boste odpravili na ogled tradicionalne oljarne, kjer si boste ogledali proizvodnjo bučnega olja in poskusili neverjetne jedi iz bučnic. Nato se boste odpravili na Otok ljubezni, si ogledali avtentičen mlin na Muri, se čez Muro zapeljali s pravim brodom in preverili, ali ljubezenski napoj zares deluje. Pot vas bo vodila tudi v eno najlepši vinskih kleti v Sloveniji, kjer boste poskusili kakovostna, od sonca razvajena, vina in odkrili skrivnost visoke kakovosti vin iz tega območja. Med ali po zaključku potepanja se boste okrepčali z obilnim domačim kosilom ali večerjo.

Luštno prekmurje

Lušten celodnevni izlet, ki bo od luštnega kar pokal po šivih. Spoznali boste prvi slovenski paradižnik integrirane pridelave, paradižnik Lušt. Ogledali si boste proizvodnjo paradižnika, spoznali način pridelave, »sodelavce«, ki skrbijo za opraševanje ter poskusili slastne plodove. Možnost nakupa paradižnika. Nato se boste odpravili v Lendavo, najvzhodnejše mesto v Sloveniji in se povzpeli na razgledni stolp Vinarium. S 53 m visokega stolpa boste naenkrat imeli na dlani kar 4 države in uživali v dih jemajočih pogledih na razgibano, barvito pokrajino. Pot vas bo nato vodila do mlina na Muri, kjer boste spoznali mlinarsko tradicijo ter imeli priložnost za nakup moke. Ob potepu po Prekmurju nikakor ne moremo mimo odličnih vin, zato si boste ogledali krasno vinsko klet in poskusili nekaj vrst odličnih vrhunskih vin. Na tako lušten dan se boste okrepčali s slastnim prekmurskim kosilom ali večerjo in se polni energije, dobre volje ter »lušt po več« odpravili proti domu.

Savinjska dolina

Od hmelja do piva 

V dolini zelenega zlata si boste ogledali Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, kjer se boste srečali z zanimivo zgodbo o hmelju in ljudeh. Čaka Vas zanimiv, poučen in čuten pohod skozi hmeljarstvo in pivovarstvo skozi čas. Nato si boste v hmeljarski prestolnici Žalcu ogledali Fontano piv Zeleno zlato in po želji (doplačilo) pokusili pet različnih piv. Pot Vas bo vodila v Laško, kjer boste na sprehodu po starem mestnem jedru začutili utrip mesta pivovarjev in zdravilnih vrelcev. Ogledali si boste pivovarno Laško in spoznali tradicijo pivovarstva v Laškem, kjer pivo varijo že od daljnega leta 1825. Ogledali si boste proizvodne procese ter pivo tudi poskusili. Sledi obisk Muzeja Laško, kjer boste podoživeli razvoj in tradicijo pivovarstva in zdraviliškega turizma. Med ali po odkrivanju pivovarskih skrivnosti se boste okrepčali s tradicionalnim savinjskim kosilom ali večerjo.en, doživet dan boste zaključili z razvajanjem Vaših brbončic z dobrotami s kmetije.

Gorenjska in Posočje

Slovenski alpski biser

Dan po sledeh prepoznavnih slovenskih »produktov«. Ob prihodu v slovenski alpski biser, Bled, Vas bo zagotovo očaral osupljiv razgled z mogočnega obzidja Blejskega gradu na Blejsko jezero, Julijske Alpe, Bled. Sprehodili se boste skozi zgodovino Bleda, ogledali si boste Grajsko tiskarno in kovačnico ali si privoščili kavico in kremšnito z razgledom. Nato se boste odpravili na ogled zapuščine enega največjih slovenskih ustvarjalcev narodno zabavne glasbe – Slavka Avsenika. V muzeju Avsenik se boste sprehodili skozi Slavkotovo in Vilkotovo ustvarjalno dobo, si ogledali bogato zbirko instrumentov, zapisov, fotografij in dokumentarni film ter prisluhnili avdio in video posnetkom. Nato se boste odpravili na ogled še enega legendarnega slovenskega proizvoda – smuči Elan in spoznali najbolj inovativno podjetje na področju razvoja smuči od samega začetka vse do razvoja najsodobnejših smučk. Med ali po krasnem potepu po Gorenjski se boste okrepčali z odličnim kosilom ali večerjo.

Dolina smaragdne lepotice

Pravljična smaragdna barva bo rdeča nit Vašega raziskovanja Posočja. Odpravili se boste v dolino alpske reke Soče, ki je znana po čarobni smaragdni barvi. Najprej boste obiskali Tolminska korita, najlepšo vstopno točko v Triglavski narodni park in si na krožni poti ogledali Medvedovo glavo, termalni izvir, sotočje Tolminke in Zadlaščice, se sprehodili čez Hudičev most in mimo Dantejeve jame. Po ogledu ene najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem boste na vožnji z ladjico po reki Soči doživeli sprostitev v objemu neokrnjene narave. Med vožnjo se boste okrepčali s slastnim kosilom, prisluhnili kapitanovim prigodam in zgodbam ter z malo sreče celo za nekaj minut prevzeli vlogo kapitana. Sledi vožnja ob Soči do Kobarida, kjer boste v Kobariškem muzeju slišali in videli pripoved o dogajanju med prvo svetovno vojno na soški fronti. Dan boste zaključili s pogledom na smaragdno alpsko lepotico, ki vam bo pomahala s slovo na poti domov.

Kras in Obala

Le soline so ostale …

Krasen dan na Slovenski Obali boste začeli v Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Z vodnikom se boste sprehodili skozi park do centra za obiskovalce in si ogledali krajši film ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin in spoznali pradavni način solinarjenja. Priložnost za nakup slovenske soli. Nato se boste odpravili proti Piranu, slovenskemu obalnemu biseru. Po vodenem ogledu mesta, sprehodu po krasnih ozkih ulicah in zanimivih trgih boste imeli čas za sprehod, osvežitev, ogled kakšnega muzeja, galerije ali kratko namakanje nog. Osveženi se boste odpravili na ogled tipične primorske vinske kleti in pokušino odličnih istrskih vin. Za prazne trebuščke bomo s pristno domačo primorsko hrano poskrbeli med ali ob zaključku dneva.

Kras, čipka in živo srebro

Dobrodošli v pokrajini, ki se zaradi tipičnih oblik površja in kraških pojavov zelo razlikuje od ostalih regij v Sloveniji. Ogledali si boste eno najstarejših naselij na Krasu, tipično kraško vasico Štanjel in se sprehodili po ozkih ulicah med kamnitimi hišami in uživali v krasnem pogledu po celotni kraški pokrajini. Pot vas bo vodila v Slovenske Benetke – mesto Vipava, kjer se boste mimo Lanthierjeve graščine in številnih mostov sprehodili do številnih izvirov reke Vipave, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir. Med potepanjem po Krasu pa ne moremo mimo bogate čipkarske in rudarske tradicije, ki jo za debelimi zidovi skriva grad Gewerkenegg. Spoznali boste umetnost klekljanja čudovitih čipk in pridobivanja živega srebra. Raziskovanje Krasa bomo začinili z odličnim kraškim kosilom ali večerjo.

Sestavite si izlet po vaših željah, pričakovanjih, potrebah!

Martina Verčkovnik s.p., 

Pameče 109, 2380 Slovenj Gradec

+386 51 328 698

info@go-turizem.eu