Gasilci

K tovarišem gasilcem na Koroško

Potepanje po Koroški boste začeli v gasilskem zavodu Koroške. Vodja izmene Vam bo predstavil način dela in opremo, izpostavil najzahtevnejše intervencije in Vam ponudil ogled mesta z višine 30 m. V družbi splavarjev boste nato na zabavnem spustu po reki Dravi doživeli splavarski krst, zapeli in zaplesali s flosarskimi muzikanti, se nasmejali prigodam flosarja Mihe ter se okrepčali z okusnim flosarskim kosilom. V dobri družbi se boste poveselili in sprostili na najlepšem delu Zgornje Dravske doline. Po splavarjenju pa bo čas za »intervencijo«. Odpravili se boste v »lepo dolino« in izvedeli vse o preteči nevarnosti razlitja akumulacijskega jezera Soboth. Ogledali si boste ekološko kapelico in se sprehodili do Sedelnikovega slapa. Nato si boste ogledali poplavno ogroženo območje ob izlivu reke Bistrice v Dravo, ki so ga zaznamovale zadnje katastrofalne poplave leta 2012. Dan boste zaključili pri tovariših iz lokalnega društva in si ogledali nov, sodobno opremljen gasilski dom, nov regijski vadbeni poligon, heliport in bogato zbirko gasilskih našitkov, priznanj, fotografij ter izmenjali izkušnje s kolegi iz obiskanega društva. 

K tovarišem gasilcem v Prekmurje

Odpravite se na eno najbolj atraktivnih destinacij za strokovno ekskurzijo s prijatelji gasilci. Obiskali boste tovarno Rosenbauer in s strokovnim vodstvom spoznali proces predelave gasilskih vozil ter številne inovativne produkte za gasilska društva. Nato si boste ogledali gasilsko društvo z zanimivo potapljaško enoto, si ogledali opremo, slišali nekaj anekdot z intervencij in izmenjali izkušnje s kolegi iz Prekmurja. Brez ljubezni tudi pri gasilcih ne gre, zato boste obiskali otok ljubezni, si ogledali plavajoči mlin na Muri, spoznali Büjraško in mlinarsko tradicijo ter se z brodom popeljali čez reko Muro. Polni vtisov se boste odpravili naprej na ogled ene izmed številnih vinskih kleti, ki so obdane s soncem razvajenimi vinogradi. Poskusili boste vrhunska vina, ki bodo zagotovo pocrkljala vaše brbončice. Krasen dan boste zaokrožili z odličnim, obilnim domačim prekmurskim kosilom ali ga zaključili z večerjo.

 

 

 

 

K tovarišem gasilcem v Belo krajino

Spoznajte pokrajino, gasilsko tradicijo in primere dobre prakse pri tovariših gasilcih na skrajnem jugovzhodu Slovenije, obiščite zibelko slovenskega gasilstva. Ogledali si boste Slovenski gasilski muzej z bogato zbirko gasilske dediščine vse od začetkov do danes. Sprehodili se boste po Metliki, mestu, v katerem je bila ustanovljena prva požarna bramba na Slovenskem. Obiskali boste gasilsko reševalni center, se seznanili z nalogami, delom in odgovornostmi centra, si ogledali opremo in pokramljali s poklicnimi kolegi. Na potepu po Beli krajini zagotovo ne sme manjkati belokrajnska pogača in odlična, rujna kapljica. Vedno gostoljubni Belokrajnci vas bodo povabili v eno od številnih vinskih kleti, vam s ponosom predstavili svoje vinograde in proizvode ter vas seveda pogostili z nekaj različnimi, vrhunskimi vini in vas razvajali z belokrajnsko pogačo. V kolikor niste ljubitelji vin, pa vas bodo enostavno povabili v kraft-pivovarno in rujno kapljico zamenjali za odlična, raznolika piva. Krasen dan boste zaokrožili z odličnim, okusnim kosilom ali ga zaključili z večerjo na eni izmed znanih turističnih kmetij ali tradicionalnih gostiln.

S tovariši gasilci okrog Pohorja

Raziščite  destinacijo, ki ji kraljujejo mogočni gozdovi, obdajajo vinorodni griči ter krasijo prijazni ljudje. Naužijte se neokrnjene narave in pohorske energije, se okrepčajte s pravo pohorsko hrano ter spoznajte primere dobre prakse pri kolegih gasilcih v Šaleški ali Dravinjski dolini. Obiskali boste lokalno gasilsko društvo s poklicnim jedrom, si ogledali opremo, spoznali posebnosti dela v Šaleški in Dravinjski dolini, slišali nekaj anekdot z intervencij in izmenjali kakšno izkušnjo. Nato si boste ogledali Slovenske Konjice, mesto pesnika Ivana Minattija, ki ga v objemu skrbno obdelanih vinorodnih gričev, s hišicami pastelne palete, razpolavlja žuboreči potoček. Po odlični Minattijevi kavici bo čas za aktivni del ekskurzije – sprehod po 1000 m dolgi doživljajski poti med krošnjami pohorskega gozda do 37 m visokega razglednega stolpa, ki nudi dih jemajoč razgled na naše največje bogastvo. Polni sveže energije se boste odpravili na ogled ene izmed številnih vinskih kleti in pokušino vin, na katera so Pohorci še posebej ponosni. K okusnim vinom vam dobo ponudili domači sir in kruh. Krasen dan boste zaokrožili z odličnim, obilnim pohorskim kosilom ali večerjo.

 

 

 

 

Gremo na Štajersko, gledat kaj delajo… gasilci

Pri »totih Štajercih« si boste ogledali javni zavod za zaščito in požarno reševanje, spoznali njihovo opremo in način dela, ter s poklicnimi kolegi izmenjali kakšno izkušnjo in se pogovorili o situacijah, s katerimi se srečujete.  Po ogledu se boste sprehodili po štajerski prestolnici vse do Lenta in si ogledali številne znamenitosti. Po kratkem oddihu za kavico se boste odpravili na ogled Hidroelektrarne Fala, kjer boste ob obnovljeni turbini dobili vpogled v način delovanja elektrarne in spreminjanja energije vode v električno energijo ter spoznali karakteristike reke Drave in življenjski utrip na poplavnem območju ob reki Dravi. Zapustiti vinorodno območje brez pokušine rujne kapljice bi bilo skorajda greh, zato vas seveda čaka še ogled ene od številnih odličnih vinskih kleti na štajerskem vinorodnem območju. Ogledu sledi pokušina vrhunskih vin. S slastnim kosilom ali večerjo bomo poskrbeli še za okrepčilo, ki bo popestrilo že tako doživet dan.

S tovariši od hmelja do piva

Odkrijte dolino zelenega zlata, v kateri leži zgodovinsko pomembno središče slovenskega gasilstva na Spodnjem Štajerskem. Ogledali si boste muzej gasilstva in zbrano gradivo, ki vodi v čas pričetka organiziranega gasilskega dela na požarno tehničnem in varnostnem področju v Spodnji Savinjski dolini.  V JZ za požarno, reševalno in tehnično službo boste spoznali delo poklicnih kolegov ter se seznanili s specifiko intervencij v Savinjski dolini.  Nato si boste v hmeljarski prestolnici ogledali Fontano piv Zeleno zlato in po želji (doplačilo) pokusili pet različnih piv. Seveda boste spoznali tudi tradicijo pivovarstva v Laškem in si ogledali pivovarno Laško, kjer pivo varijo že od daljnega leta 1825. Ogledali si boste proizvodne procese ter pivo tudi poskusili. Med ali po odkrivanju pivovarskih skrivnosti se boste okrepčali s tradicionalnim savinjskim kosilom ali večerjo. 

Doplačilo: vrček za pivo in 6 dcl piva na Fontani piv.

Pri tovariših na Krasu

Kras se zaradi tipične kraške pokrajine in oblik površja na področju požarne varnosti zelo razlikuje od ostalih slovenskih regij. Zato boste zagotovo radi prisluhnili predstavitvi dela in intervencij na kraškem terenu s strani izkušenih kraških gasilcev iz Zavoda za gasilno in reševalno službo. Nato se boste odpravili v eno najstarejših naselij na Krasu, v tipično kraško vasico Štanjel in se sprehodili po ozkih ulicah med kamnitimi hišami in uživali v krasnem pogledu po celotni kraški pokrajini. Kras pa je zagotovo znan tudi po pridelavi sadja in prostranih vinogradih ter številnih vinogradnikih, ki pridelujejo vrhunska vina. Tako seveda ogled vinske kleti in pokušina odličnih vin ne sme manjkati. Spoznali boste posebnost pridelave trte na kraški prsti, skrivnosti enkratnega okusa odličnih kraških vin in nekaj vrst vin tudi poskusili. Raziskovanje Krasa bomo začinili z odličnim kraškim kosilom ali večerjo.

Pojdite se solit! – h gasilcem na Obalo

Krasen dan na Slovenski Obali boste začeli v Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Z vodnikom se boste sprehodili skozi park do centra za obiskovalce in si ogledali krajši film ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin in spoznali pradavni način solinarjenja. Nato boste obiskali Koprsko gasilsko brigado, ki zagotavlja javno gasilsko službo na območju MO Koper, Izola in Piran. Zagotovo bodo še posebej zanimive izkušnje pri opravljanju nalog zaščite in reševanje ob nesrečah na tekočih ter stoječih vodah in na morju. Po informativnem srečanju s poklicnimi kolegi se boste odpravili naprej proti Piranu in si ta slovenski biser tudi ogledali. Po kratkem ogledu Pirana boste imeli čas za sprehod, pijačo ali kopanje. Osveženi, s »posoljeno pametjo« se boste odpravili na ogled tipične primorske vinske kleti in pokušino odličnih istrskih vin. Za prazne trebuščke bomo s pristno domačo primorsko hrano poskrbeli med ali ob zaključku dneva.

K tovarišem gasilcem na Gorenjsko

Specifika zaščite in reševanja v najbolj hriboviti pokrajini naše lepe dežele se zagotovo razlikuje od zaščite in reševanja v ostalih regijah. Pri tovariših na Gorenjskem boste obiskali kolege iz gasilske brigade, ki vam bodo bolj podrobno predstavili svoje delo, izkušnje in številne anekdote, ki spremljajo njihovo delovanje. Nato boste spoznali tudi delo in organiziranost gorske reševalne službe, ki skrbi za reševanje v gorah. Po strokovnem delu vas čakajo pravi gorenjski biseri. Sprehodili se boste po pravljično lepi soteski Vintgar in občudovali krasne brzice, tolmune in slapove reke Radovne. Nato se boste odpravili na ogled legendarnega slovenskega proizvoda – smuči Elan in spoznali najbolj inovativno podjetje na področju razvoja smuči od samega začetka vse do razvoja najsodobnejših smučk. Polni adrenalina se bomo okrepčali z odličnim kosilom ali večerjo in se počasi poslovili od Gorenjske. 

 

Na obisk k Rosenbauerju

Zagotovo vsakega pravega gasilca zanima razvoj in najnovejše stanje na področju vozil, opreme, reševalne opreme in delovne zaščite,… Vse to in še mnogo več zares zanimivih informacij boste dobili ob ogledu tovarne Rosenbauer v Avstriji, vodilnemu proizvajalcu opreme za požarno varnost in reševanje na svetu, ki v tem obratu od leta 2014 zaposluje okrog 320 sodelavcev. Na dveh sinhroniziranih proizvodnih linijah vam bodo predstavili izdelavo letaliških gasilnih vozil PANTHER in komunalnega vozila AT ter številne novosti na področju tehničnih rešitev. Navdušeni nad novostmi se boste odpravili nazaj v preteklost in si v muzeju gasilstva ogledali razvoj avstrijskega gasilstva skozi čas. Dejansko stanje in opremljenost poklicne gasilske enote boste preverili pri gasilski brigadi v regiji. Razburljiv, informativen dan boste zaključili z dobro večerjo in priložnostjo za izmenjavo vtisov dneva.

* Ekskurzija zaradi delovnega časa tovarne Rosenbauen možna le med tednom.

K tovarišem na Hrvaško

Odpravili se boste v hrvaško prestolnico, krasno mesto Zagreb. Ogledali si boste muzej gasilstva, ki priča o tradiciji in razvoju gasilstva na Hrvaškem skozi čas in prikazuje preko 700 lepo ohranjenih, zanimivih eksponatov. Z vodičem se boste odpravili na odkrivanje skritih kotičkov mesta, po ogledu bo čas in priložnost za kavico ali osvežitev. Nato se boste odpravili v zelo zanimiv muzej prekinjenih zvez, ki je leta 2014 dobil nagrado za najinovativnejši muzej v Evropi in predstavlja izpovedi o razhajanju ljudi iz celega sveta, tudi iz Slovenije. Seveda boste imeli tudi priložnost izmenjave izkušenj in primerov dobrih praks s kolegi iz Zagrebške poklicne gasilske brigade, ki vam bodo z veseljem predstavili način in področja dela, organiziranost in se z vami pogovorili o opremljenosti in vseh dobrih in manj dobrih stvari tega poklica. Med ali po pestrem dnevu si boste privoščili obilno kosilo ali večerjo.

Kmečke žene

Koroška košta

Dobrodošlico na Koroškem Vam bomo zaželeli v zasanjani koroški vasico, ki leži tik ob meji z Avstrijo in je zaznamovana s plebiscitnim dogajanjem. S koroško gospodinjo boste pripravile tipično koroško jed. Seveda bo čas tudi za sproščen klepet ob kavici, izmenjavo izkušenj in pokušanje izdelka. Med peko jedi si boste ogledale staro, lepo ohranjeno črno kuhinjo, v kateri so jedi pripravljale naše babice. Nato se boste odpravile na ogled bogate zbirke o koroškem plebiscitu in šolske učilnice iz 60. let. S krasne razgledne točke ob cerkvi Sv. Martina boste potegnile mejo med polji na avstrijski in slovenski strani. Poučen, zabaven dan boste zaključili na turistični kmetiji, kjer Vas bo gospodar s svojim igralskim talentom nasmejal z anekdotami iz življenja kmeta in lovca, Vas s turističnim vlakcem popeljal v oboro na ogled divjadi in biološke učilnice ter Vas pogostil z dobrotami s kmetije. Krasen dan boste zaključile z domačim narezkom ALI jedjo na žlico. 

MOŽNO DOPLAČILO: zajtrk (4,00 €), koroška »ižina« namesto narezka (6,00 €)

Grumpi na 101 način

S koroško gospodinjo boste predelale in predebatirale recept in sestavine ter se lotile priprave koroške jedi z grumpi, ki jo boste »začinile« z izmenjavo izkušenj in prijetnim klepetom ob kavi. Med peko izdelka se boste odpravile na sprehod po gozdni učni poti mimo cerkve Sv. Martina do krasne razgledne točke in nato nazaj do učilnice mimo starega župnišča s črno kuhinjo in bogato plebiscitno zbirko. Nato Vas čaka splavarjenje po reki Dravi, kjer Vam bodo flosarji z muzikanti in humoristom pripravili nepozabno doživetje ter Vas pogostili s flosarsko malico – golažem, polento z grumpi in kruh ter kavico ALI pa boste doživeli vrhunski humoristični šov s komikom Vrličem, ki bo na šaljiv način predstavil življenje in delo holcerjev na Pohorju ter se okrepčali s ta pravo holcersko malico – pohorskim loncem. Pot Vas bo vodila nazaj v Dravsko dolino, kjer si boste v “lepi dolini” ogledale ekološko kapelico, ki varuje prebivalce doline pret pretečo nevarnostjo razlitja akumulacijskega jezu in se sprehodile do 23 m visokega Sedelnikovega slapa. 

MOŽNO DOPLAČILO: zajtrk (4,00 €), domač narezek ali jed »na žlico« (6,50 €), koroška »ižina« (12,00 €)

Čebelarji

Čebele ne poznajo meja (Koroška in Avstrijska Koroška)

Dobrodošlico na Koroškem Vam bomo zaželeli na stičišču 3 dolin Koroške in se kaj kmalu za kratek čas poslovili od Slovenije in se odpravili v Čebeljo deželo na Avstrijsko Koroško, kjer si boste ogledali primer dobre prakse in izmenjali izkušnje z izkušenim čebelarjem. Po ogledu možen obisk čebelarske trgovine. Nato se boste odpravili nazaj v Slovenijo in pri slovenskem čebelarju lahko naredili neposredno primerjavo ter poskusili njegove proizvode. Predstavil Vam bo posebnosti, težave in način čebelarjenja na Koroškem. Nato se boste odpravili na ogled drevesnice, kjer Vam bodo na sprehodu skozi krasen drevesni park predstavili številne bolj in manj znane drevesne vrste in vzgojo rastlin od semena do odrasle rastline. Poučen, zabaven dan boste zaključili s splavarjenjem na reki Dravi. Splavarji vas bodo sprejeli s kruhom, soljo in žganjem ter Vas pogostili s slastno splavarsko malico. Za dobro voljo in zabavo bodo poskrbeli flosarski muzikantje in humorist z zabavnim programom.

MOŽNO DOPLAČILO: zajtrk (4,00 €)

ČEBELICE in Lojze Slak (Dolenjska)

Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice,… se bo prepevalo že od jutra, saj ob vstopu v deželo cvička, čebel in Lojzeta Slaka brez tega preprosto ne gre. Krasen dan boste začeli v Muzeju Lojzeta Slaka, se naužili njegove glasbe ter se sprehodili skozi njegov življenjski opus. Nato si boste ogledali interaktivni paviljon “Čebelji svet”, ki je grajen v obliki satnic, poučne fotografije, video posnetke ter opazovalni čebelji panj. Čebelji svet si boste ogledali skozi virtualno resničnost in za nekaj trenutkov postali čebela. Nato bo čas, da medene dobrote tudi poskusite in z izkušenim dolenjskim čebelarjem izmenjate bogate izkušnje, primere dobre prakse in si ogledate čebelnjak. Okrepljeni z novimi spoznanji, znanci in kakšno idejo boste nadaljevali pot med dolenjskimi griči. In ker brez cvička na Dolenjskem pač ne gre, si boste ogledali krasno vinsko klet, izvedeli vse posebnosti o pridelavi kakovostnih vin in penin ter seveda tudi poskusili nekaj vrst odličnih dolenjskih vin. Poučen, zabaven dan boste zaokrožili z okusnim dolenjskim kosilom ali večerjo.

 

Zeliščarji 

Koroška od bilke do zelišča

Dobrodošlico na Koroškem Vam bomo zaželeli s predstavitvijo dogajanja v Zgornji Dravski dolini skozi čas in se nato odpravili k izkušeni zeliščarki, ki se že vrsto let aktivno ukvarja s pridelavo, sušenjem, predelavo vseh vrst zelišč, pri tem pa sodeluje s strokovnjaki na področju alternativne medicine in zdravniki iz tujine. Ogledali si boste zeliščni vrt, izmenjali izkušnje in poskusili odlične namaze, napitke in tinkture. Sadike predstavljenih zelišč bo možno dobiti v drevesnici, kjer Vam bodo na sprehodu predstavili številne bolj in manj znane drevesne vrste in grmovnice in vzgojo okrasnih in gozdnih sadik vse od semena do odrasle rastline. Pot Vas bo nato vodila v »lepo dolino« na ogled ekološke kapelice, krasnega naravnega spomenika našim odnosom do okolja. Čet Bistrico se boste sprehodili še do Sedelnikovega slapa – najvišjega na Kozjaku. Med ali po potepanju se boste okrepčali s slastnim zeliščnim kosilom ALI večerjo.

Začinjeno s humorjem – Koroška zelišča

Zanimiv in zabaven dan boste začeli s posvetom pri izkušeni zeliščarki, ki se ukvarja s pridelavo, sušenjem in predelavo vseh vrst zelišč. Ogledali si boste zeliščni vrt, izmenjali izkušnje in poskusili odlične namaze, napitke in tinkture. Nato si boste ogledali Bistriški jarek – »lepo dolino«, ekološko kapelico, ki prebivalce varuje pred pretečo katastrofo ob morebitnem izlitju akumulacijskega jezu Soboth. Po urejeni gozdni poti se boste sprehodili do 23 m visokega Sedelnikovega slapa, kjer boste lahko občudovali lepote in veličino neokrnjene narave. Nato se boste odpravili na splavarjenje po reki Dravi, kjer Vam bodo flosarji z muzikanti in humoristom pripravili nepozabno doživetje ter Vas pogostili s flosarsko malico in kavico.

Sestavite si izlet po vaših željah, pričakovanjih, potrebah!

Martina Verčkovnik s.p., 

Pameče 109, 2380 Slovenj Gradec

+386 51 328 698

info@go-turizem.eu