3 dnevi – 3 regije

Alpe, Soča, burja

Goriška brda – Po slastnem zajtrku se boste odpravili v Goriška Brda, proti Solkanu, kjer si boste najprej ogledali znameniti ločni most čez reko Sočo z najdaljšim kamnitim lokom na svetu. Nato vas bo pot vodila v vas Gonjače, kjer vam bo 23 m visok razgledni stolp ponudil veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Po prehojenih 144 stopnicah stolpa bo zagotovo prijalo okrepčilo. Na turistični kmetiji vam bodo ponudili odlično kosilo iz lokalnih sestavin. Dobro okrepčani se boste odpravili v geografsko središče Brd – vas Šmartno, nekdanjo srednjeveško utrdbo z obzidjem, ki ob sprehodu skozi ozke uličice med starimi hišami še danes spominja na pravi srednjeveški labirint. Sprehod boste zaključili na vinogradniško-sadjarski kmetiji, kjer si boste ogledali sadovnjak in vinograd ter poskusili odlična vina in vrhunsko oljčno olje.

Posočje – Pravljična smaragdna barva bo tudi danes rdeča nit našega raziskovanja Gorenjske. Odpravili se boste v Posočje, dolino alpske reke Soče, ki je znana po čarobni smaragdni barvi. Najprej boste obiskali Tolminska korita, najlepšo vstopno točko v Triglavski narodni park, in si na krožni poti ogledali Medvedovo glavo, termalni izvir, sotočje Tolminke in Zadlaščice, se sprehodili čez Hudičev most in mimo Dantejeve jame. Po ogledu ene najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem boste na vožnji z ladjico po reki Soči doživeli sprostitev v objemu neokrnjene narave. Med vožnjo se boste okrepčali s slastnim kosilom, prisluhnili kapetanovim prigodam in zgodbam ter z malo sreče celo za nekaj minut prevzeli vlogo kapitana. Sledi vožnja ob Soči do Kobarida, kjer boste v Kobariškem muzeju slišali in videli pripoved o dogajanju med prvo svetovno vojno na soški fronti. Dan boste zaključili s pogledom na smaragdno alpsko lepotico, ki vas bo spremljala vse do vrnitve v hotel.

Gorenjska – Dan boste začeli z osupljivim razgledom na slovenski alpski biser Bled. Z mogočnega obzidja gradu na strmi pečini se vam bo ponudil pravljičen razgled na Blejsko jezero, Julijske Alpe, Bled. Za zidovi Blejskega gradu se boste sprehodili skozi zgodovino Bleda, si ogledali Grajsko tiskarno in kovačnico ali si privoščili kavico in kremšnito z razgledom. Nato se boste odpravili v sotesko reke Radovne, sotesko Vintgar in na sprehodu do slapu uživali v neokrnjeni naravi med veličastnimi navpičnimi stenami, slapovi, tolmuni in brzicami. Po sprehodu se boste okrepčali z odličnim tradicionalnim ali klasičnim kosilom. Nato vas že nestrpno pričakujejo izkušeni pletnarji, da vas popeljejo do otoka in razveselijo s kakšno legendo o nastanku Blejskega otoka. Sledi prost ogled »otočka sredi jezera« in sproščenja ob raziskovanju skritih kotičkov otoka in pogledu na smaragdno jezero. Po vrnitvi na obrežje jezera sledi namestitev v izbranem hotelu in zaključek dneva z večerjo.

Živo srebro, Kras in morje

Čipka in živo srebro – Dobrodošli v pokrajini, ki se zaradi tipičnih oblik površja in kraških pojavov zelo razlikuje od ostalih regij v Sloveniji. Ogledali si boste eno najstarejših naselij na Krasu, tipično kraško vasico Štanjel in se sprehodili po ozkih ulicah med kamnitimi hišami in uživali v krasnem pogledu po celotni kraški pokrajini. Pot vas bo vodila v Slovenske Benetke – mesto Vipava, kjer se boste mimo Lanthierjeve graščine in številnih mostov sprehodili do številnih izvirov reke Vipave, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir. Med potepanjem po Krasu pa ne moremo mimo bogate čipkarske in rudarske tradicije, ki jo za debelimi zidovi skriva grad Gewerkenegg. Spoznali boste umetnost klekljanja čudovitih čipk in pridobivanja živega srebra. Raziskovanje Krasa bomo začinili z odličnim kraškim kosilom in se naužili lepot te prav posebne naravne pokrajine.

Kras – Odpravili se bomo na ogled ene izmed najbolj prepoznavnih in najbolj obiskanih slovenskih turističnih atrakcij – na ogled Postojnske jame. Z jamskim vlakcem se boste zapeljali skoraj 2 km globoko v jamo in se sprehodili do čudovitih dvoran, številnih kapnikov in najznamenitejšega kapnika Briljanta. Po navdušujoči izkušnji v kraškem podzemlju se boste podali na raziskovanju kulinaričnih posebnosti Krasa. Ogledali si boste slovensko pršutarno, spoznali proces pridelave kraškega pršuta in seveda pršut tudi poskusili. Kulinarično odkrivanje bomo začinili s slastnim kosilom v eni izmed domačih gostišč, ki prisegajo na lokalne sestavine in jedi pripravljajo po receptih, ki se prenašajo iz roda v rod. Na dobro »podlago« pa se bo gotovo prilegla rujna kapljica. Obiskali bomo vinsko klet, spoznali pridelavo vin in sadja na območju Krasa ter seveda vrhunska vina tudi poskusili. Sledi vrnitev v namestitev in sproščen zaključek dneva.

Slovenska obala – Krasen dan na Slovenski Obali boste začeli v Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Z vodnikom se boste sprehodili skozi park do centra za obiskovalce in si ogledali krajši film ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin in spoznali pradavni način solinarjenja. Priložnost za nakup slovenske soli. Nato se boste odpravili proti Piranu, slovenskemu obalnemu biseru. Po vodenem ogledu mesta, sprehodu po krasnih ozkih ulicah in zanimivih trgih boste imeli čas za sprehod, osvežitev, ogled kakšnega muzeja, galerije ali kratko namakanje nog. Osveženi se boste odpravili na ogled tipične primorske vinske kleti in pokušino odličnih istrskih vin. Za prazne trebuščke bomo s pristno domačo primorsko hrano poskrbeli med ali ob zaključku dneva, saj bo slovo od Slovenske Obale pomenilo tudi zaključek našega skupnega potepanja.

Kulinarično-doživljajski trojček

Savinjska dolina – Raziskovanje treh slovenskih regij boste začeli v dolini zelenega zlata, Savinsjki dolini. Pot vas bo mimo prostranih nasadov hmelja vodila v hmeljarsko mesto Žalec, kjer si boste ogledali ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva. V nekdanji sušilnici hmelja vas bo takoj prevzel vonj po zelenem zlatu, s katerim so prepojene stene zgradbe. V treh nadstropjih si boste ogledali razvoj hmeljarstva in pivovarstva skozi čas, si ogledali zanimiv kratek film ter številne pripomočke, dokumente in staro sušilnico. Nato boste med sprehodom do edinstvene fontane piv pobližje spoznali hmeljarsko prestolnico Žalec, si ogledali stražni stolp »keuder«, vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin ter Savinovo hišo. Pot vas bo vodila do fontane piv Zeleno zlato, pri kateri boste lahko poskusili 6 različnih slovenskih piv in vrček za pokušanje odnesli kot spominek. Da pa ne bo govora samo o pivu, sledi kulinarično presenečenje v gostišču s stoletno tradicijo. Okrepčani s slastnim kosilom se boste odpravili naprej, na ogled Pivovarne Laško, ki že vse od leta 1825 proizvaja znano Laško in druga piva. Po ogledu proizvodnje piv sledi pokušina v eni izmed Laških pivnic. Kot pravi poznavalci piva se boste nato odpravili do izbrane nastanitve, kjer sledi kratek sprejem, namestitev po sobah in zaključek dne s slastno večerjo.

Koroška – Drugi dan, druga regija. Dobrodošli na Koroškem! Po okusnem samopostrežnem zajtrku se boste odpravili na moderno turistično kmetijo, kjer vas bo gospodar prijazno sprejel, vam predstavil delo in življenje na kmetiji, vas s turističnim vlakcem odpeljal na ogled obore z divjadjo in na ogled lovske zbirke. Nazaj na kmetiji vas čaka pokušina odličnih domačih salam, domačega kruha in mošta. Pot vas bo nato vodila po Mežiški dolini do Mežice, v osrčje Pece, v nekdanji rudnik svinca in cinka. S pravim rudarskim vlakcem se boste odpeljali v podzemlje Pece in tam spoznali delo in življenje rudarjev. Nazaj nad površjem si boste lahko ogledali še bogato zbirko mineralov in spoznali geološko sestavo tal na območju Geoparka Karavanke. Sledi nadaljevanje poti v Dravsko dolino, kjer vas že čakajo veseli splavarji. Na šaljiv način vam bodo predstavili splavarjenje in življenje flosarjev nekoč in danes. Vožnja po reki Dravi, v objemu neokrnjene narave, flosarske frajlice in muzikantje bodo poskrbeli za smeh, glasbo in dobro vzdušje. Okusna flosarska malica pa bo napolnila že pošteno prazne popotniške trebuščke. Po zabavnem doživetju na reki Dravi se boste odpravili nazaj do nastanitve in dan zaključili z okusno večerjo.

Štajerska – Po doživetem dnevu vas bomo prebudili z okusno kavico in odličnim samopostrežnim zajtrkom. Po zajtrku bo potrebno spakirati kovčke in se odpraviti še v tretjo regijo, na Štajersko. Dan boste zaleči z veliko ljubezni, saj se boste podali na »Otok ljubezni«, kjer vam bodo predstavili bogato etnološko tradicijo regije, vas s pravim brodom zapeljali čez Muro ter vas pogostili s pravo »bürjaško« malico in ljubezenskim napojem. Tradicija regije vas bo vodila naprej do še ene tradicionalne obrti – lončarstva. Lončarski mojster bo predstavil obrt in svoje spretnosti pri oblikovanju gline. Imeli boste priložnost za ogled in nakup kakovostnih, tradicionalnih lončenih izdelkov. V vinorodnem okolišu z vrhunskimi belimi vini pa vsekakor ne moremo mimo ogleda ene izmed številnih vinskih kleti in pokušine izvrstnih vin. Ogledali si bomo eno najlepših vinskih kleti, spoznali delo v vinogradu, način pridelave vina in nazdravili z nekaj vzorci vrhunskih vin ter tako zaključili krasen dan oziroma naše skupno potepanje po Sloven

5 dni – 5 regij

Gore, Ljubljana, Kras in morje

Gorenjska – Dan boste začeli z osupljivim razgledom na slovenski alpski biser Bled. Z mogočnega obzidja gradu na strmi pečini se vam bo ponudil pravljičen razgled na Blejsko jezero, Julijske Alpe, Bled. Za zidovi Blejskega gradu se boste sprehodili skozi zgodovino Bleda, si ogledali Grajsko tiskarno in kovačnico ali si privoščili kavico in kremšnito z razgledom. Nato se boste okrepčali z odličnim tradicionalnim ali klasičnim kosilom. Po kosilu vas že nestrpno pričakujejo izkušeni pletnarji, da vas popeljejo do otoka in razveselijo s kakšno legendo o nastanku Blejskega otoka. Sledi prost ogled »otočka sredi jezera« in sproščenja ob raziskovanju skritih kotičkov otoka in pogledu na smaragdno jezero. Po vrnitvi na obrežje jezera sledi namestitev v izbranem hotelu in zaključek dneva z večerjo

Posočje – Pravljična smaragdna barva bo tudi danes rdeča nit našega raziskovanja Gorenjske. Odpravili se boste v Posočje, dolino alpske reke Soče, ki je znana po čarobni smaragdni barvi. Najprej boste obiskali Tolminska korita, najlepšo vstopno točko v Triglavski narodni park, in si na krožni poti ogledali Medvedovo glavo, termalni izvir, sotočje Tolminke in Zadlaščice, se sprehodili čez Hudičev most in mimo Dantejeve jame. Po ogledu ene najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem boste na vožnji z ladjico po reki Soči doživeli sprostitev v objemu neokrnjene narave. Med vožnjo se boste okrepčali s slastnim kosilom, prisluhnili kapetanovim prigodam in zgodbam ter z malo sreče celo za nekaj minut prevzeli vlogo kapitana. Dan boste zaključili s pogledom na smaragdno alpsko lepotico, ki vas bo spremljala vse do vrnitve v hotel.

Čipka in živo srebro – Dobrodošli v pokrajini, ki se zaradi tipičnih oblik površja in kraških pojavov zelo razlikuje od ostalih regij v Sloveniji. Ogledali si boste Slovenske Benetke – mesto Vipava, kjer se boste mimo Lanthierjeve graščine in številnih mostov sprehodili do številnih izvirov reke Vipave, ki ima kot edina reka v Evropi deltast izvir. Med potepanjem po Krasu pa ne moremo mimo bogate čipkarske in rudarske tradicije, ki jo za debelimi zidovi skriva grad Gewerkenegg. Spoznali boste umetnost klekljanja čudovitih čipk in pridobivanja živega srebra. Raziskovanje Krasa bomo začinili z odličnim kraškim kosilom. Nato se boste odpravili na ogled največjega jezera v Sloveniji in enega največjih presihajočih jezer v Evropi – Cerkniškega jezera. Spoznali boste delovanje vodnega sistema in prisluhnili tonskim posnetkov življenja ob jezeru ter se naužili lepot te prav posebne naravne pokrajine.

Ljubljana – Z vodnikom se boste podali na ogled starega mestnega jedra, kjer boste spoznali zgodovino in zgodbe vseh večjih ljubljanskih znamenitosti – od Prešernovega trga, ki ga najbolj zaznamujeta Frančiškanska cerkev in povezanost s Tromostovjem, do Plečnikovih tržnic s Stolnico, od Mestne hiše z Robbovim vodnjakom preko Čevljarskega mostu in mimo osrednje Narodne in univerzitetne knjižnice do Križank in nato do Kongresnega trga. Nato se boste z grajsko vzpenjačo povzpeli na Grajski grič in se s »časovnim strojem« podali na voden ogled skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj mesta. Na vsaki od »časovnih postaji« bo zgodovinska osebnost predstavila »svoje« obdobje. Po ogledu gradu sledi kosilo in prosti čas za pohajkovanje po mestu, nakupovanje ali preprosto sproščanje na obrežju Ljubljanice.

Slovenska obala – Krasen dan na Slovenski Obali boste začeli v Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Z vodnikom se boste sprehodili skozi park do centra za obiskovalce in si ogledali krajši film ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin in spoznali pradavni način solinarjenja. Priložnost za nakup slovenske soli. Nato se boste odpravili proti Piranu, slovenskemu obalnemu biseru. Po vodenem ogledu mesta, sprehodu po krasnih ozkih ulicah in zanimivih trgih boste imeli čas za sprehod, osvežitev, ogled kakšnega muzeja, galerije ali kratko namakanje nog. Osveženi se boste odpravili na ogled tipične primorske vinske kleti in pokušino odličnih istrskih vin. Za prazne trebuščke bomo s pristno domačo primorsko hrano poskrbeli med ali ob zaključku dneva, saj bo slovo od Slovenske Obale pomenilo tudi zaključek našega skupnega potepanja.

Raj med gorami in vinogradi

Savinjska dolina – Raziskovanje treh slovenskih regij boste začeli v dolini zelenega zlata, Savinsjki dolini. Pot vas bo mimo prostranih nasadov hmelja vodila v hmeljarsko mesto Žalec, kjer si boste ogledali ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva. V nekdanji sušilnici hmelja vas bo takoj prevzel vonj po zelenem zlatu, s katerim so prepojene stene zgradbe. V treh nadstropjih si boste ogledali razvoj hmeljarstva in pivovarstva skozi čas, si ogledali zanimiv kratek film ter številne pripomočke, dokumente in staro sušilnico. Nato boste med sprehodom do edinstvene fontane piv pobližje spoznali hmeljarsko prestolnico Žalec, si ogledali stražni stolp »keuder«, vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin ter Savinovo hišo. Pot vas bo vodila do fontane piv Zeleno zlato, pri kateri boste lahko poskusili 6 različnih slovenskih piv in vrček za pokušanje odnesli kot spominek. Da pa ne bo govora samo o pivu, sledi kulinarično presenečenje v gostišču s stoletno tradicijo. Okrepčani s slastnim kosilom se boste odpravili naprej, na ogled Pivovarne Laško, ki že vse od leta 1825 proizvaja znano Laško in druga piva. Po ogledu proizvodnje piv sledi pokušina v eni izmed Laških pivnic. Kot pravi poznavalci piva se boste nato odpravili do izbrane nastanitve, kjer sledi kratek sprejem, namestitev po sobah in zaključek dne s slastno večerj

Koroška – Drugi dan, druga regija. Dobrodošli na Koroškem! Po okusnem samopostrežnem zajtrku se boste odpravili na moderno turistično kmetijo, kjer vas bo gospodar prijazno sprejel, vam predstavil delo in življenje na kmetiji, vas s turističnim vlakcem odpeljal na ogled obore z divjadjo in na ogled lovske zbirke. Nazaj na kmetiji vas čaka pokušina odličnih domačih salam, domačega kruha in mošta. Pot vas bo nato vodila po Mežiški dolini do Mežice, v osrčje Pece, v nekdanji rudnik svinca in cinka. S pravim rudarskim vlakcem se boste odpeljali v podzemlje Pece in tam spoznali delo in življenje rudarjev. Nazaj nad površjem si boste lahko ogledali še bogato zbirko mineralov in spoznali geološko sestavo tal na območju Geoparka Karavanke. Sledi nadaljevanje poti v Dravsko dolino, kjer vas že čakajo veseli splavarji. Na šaljiv način vam bodo predstavili splavarjenje in življenje flosarjev nekoč in danes. Vožnja po reki Dravi, v objemu neokrnjene narave, flosarske frajlice in muzikantje bodo poskrbeli za smeh, glasbo in dobro vzdušje. Okusna flosarska malica pa bo napolnila že pošteno prazne popotniške trebuščke. Po zabavnem doživetju na reki Dravi se boste odpravili nazaj do nastanitve in dan zaključili z okusno večerjo.

Štajerska– Po doživetem dnevu vas bomo prebudili z okusno kavico in odličnim samopostrežnim zajtrkom. Štajerska prestolnica, mesto Maribor, vabi. Na sprehodu po mestu si boste ogledali staro mestno jedro s številnimi kulturno-zgodovinskimi znamenitostmi, odkrili številne čudovite mestne trge z znamenitimi stavbami, Mestni park s tremi ribniki in se podali do Lenta, ki ga krasi Hiša stare trte z najstarejšo trto na svetu. Pot boste potem nadaljevali proti Slovenskim Goricam, kjer si boste ogledali tradicionalno oljarno, ki je svojim izdelkom uspela dodati moderen pridih in doseči prepoznavnost po vsem svetu. Ogledali si boste tradicionalno proizvodnjo bučnega olja in poskusili številne zanimive izdelke iz bučnic in bučnega olja. Sledi slastno prleško kosilo. Dobro okrepčani se boste odpravili v vinorodni okoliš in si ogledali eno lepših zasebnih vinskih kleti. Predstavili vam bodo proizvodnjo vina ter vas pogostili z vrhunskimi vini. Krasen dan boste zaključili z rujno kapljico, prijazno besedo in ljudsko pesmijo.

Prekmurje – Dan boste začeli z veliko ljubezni, saj se boste podali na »Otok ljubezni«, kjer vam bodo predstavili bogato etnološko tradicijo regije, vas s pravim brodom zapeljali čez Muro ter vas pogostili s pravo »bürjaško« malico in ljubezenskim napojem. Nato se boste popeljali v Lendavo, najvzhodnejše mesto v Sloveniji, tik ob meji z Madžarsko in se povzpeli na razgledni stolp Vinarium. S 53 m visokega razglednega stolpa boste naenkrat imeli na dlani kar 4 države in uživali v dih jemajočih pogledih na razgibano, barvito pokrajino. Pod stolpom boste imeli priložnost, da se okrepčate s kakšno prekmursko dobroto, kupite kakšen spominek. Sledi odlično prekmursko kosilo. Okrepčani se boste odpravili na ogled tropskega vrta s številnimi čudovitimi eksotičnimi rastlinami in znamenitimi orhidejami ali pa dan zaključili s spoznavanjem prvega slovenskega paradižnika integrirane pridelave, paradižnika Lušt. Ogledali si boste proizvodnjo paradižnika, spoznali način pridelave, »sodelavce«, ki skrbijo za opraševanje ter poskusili slastne plodove. Možnost nakupa paradižnika.

Ljubljana – Z vodnikom se boste podali na ogled starega mestnega jedra, kjer boste spoznali zgodovino in zgodbe vseh večjih ljubljanskih znamenitosti – od Prešernovega trga, ki ga najbolj zaznamujeta Frančiškanska cerkev in povezanost s Tromostovjem, do Plečnikovih tržnic s Stolnico, od Mestne hiše z Robbovim vodnjakom preko Čevljarskega mostu in mimo osrednje Narodne in univerzitetne knjižnice do Križank in nato do Kongresnega trga. Nato se boste z grajsko vzpenjačo povzpeli na Grajski grič in se s »časovnim strojem« podali na voden ogled skozi šest prelomnih obdobij, ki so zaznamovala zgodovino Ljubljanskega gradu in razvoj mesta. Na vsaki od »časovnih postaji« bo zgodovinska osebnost predstavila »svoje« obdobje. Po ogledu gradu sledi kosilo in prosti čas za pohajkovanje po mestu, nakupovanje ali preprosto sproščanje na obrežju Ljubljanice.

Sestavite si izlet po vaših željah, pričakovanjih, potrebah!

Martina Verčkovnik s.p., 

Pameče 109, 2380 Slovenj Gradec

+386 51 328 698

info@go-turizem.eu