Strokovne ekskurzije

K tovarišem gasilcem na Koroško – s splavarjenjem

Potepanje po Koroški boste začeli pri poklicnih gasilcih Koroške. Vodja izmene Vam bo predstavil način dela in opremo, izpostavil najzahtevnejše intervencije in Vam ponudil ogled mesta z višine 30 m. V družbi splavarjev boste nato na zabavnem spustu po reki Dravi doživeli splavarski krst, zaplesali s flosarskimi muzikanti, se nasmejali prigodam flosarja Mihe ter se okrepčali z okusnim flosarskim kosilom. Po splavarjenju si boste ogledali zanimiv gasilski in kovaško-livarski muzej, ki priča o dolgoletni tradiciji gasilstva na Koroškem. Nato pa bo čas za »intervencijo«. Odpravili se boste v »lepo dolino«, ki je zaznamovana s pretečo nevarnostjo razlitja akumulacijskega jezera Soboth. Ogledali si boste ekološko kapelico in se sprehodili do Sedelnikovega slapa. Dan boste zaključili pri Mitnici, ob sotočju Bistrice in Drave, kjer se boste spoznali z bogato kovaško-livarsko tradicijo regije in si ogledali posledice katastrofalnih poplav leta 2012.

K tovarišem gasilcem v Prekmurje in Prlekijo

Glede na to, da se v Prlekiji in Prekmurju vedno dobre je in pije ter da je ohranjanje tradicije med pomembnejšimi vrednotami, se bo tudi potepanje s prijatelji iz društva vrtelo okrog te osi, ki ji bomo dodali le še gasilsko stroko in že imamo recept za krasen, informativen in zabaven dan s kolegi iz društva. Ogledali si boste tradicionalno lončarstvo in svoje lončarske spretnosti tudi preizkusili, obiskali boste gasilski muzej, kjer Vas bodo sprejeli člani lokalnega društva in vam predstavili bogato zbirko fotografij in predmetov, med katerimi posebej izstopata največja zbirka motornih brizgaln na Štajerskem in ena izmed najstarejših ročnih brizgaln v Sloveniji. Polni vtisov se boste odpravili naprej na ogled ene izmed številnih vinskih kleti, ki so obdane s soncem razvajenimi vinogradi. Poskusili boste vrhunska vina, ki bodo zagotovo zapeljala vaše brbončiče. Krasen dan bomo popestrili ali zaključili z odličnim, obilnim prleškim kosilom ali večerjo.

S tovariši od hmelja do piva

Odkrijte dolino zelenega zlata, v kateri leži zgodovinsko pomembno središče slovenskega gasilstva na Spodnjem Štajerskem. Ogledali si boste muzej gasilstva in zbrano gradivo, ki vodi v čas pričetka organiziranega gasilskega dela na požarno tehničnem in varnostnem področju v Spodnji Savinjski dolini.  V JZ za požarno, reševalno in tehnično službo boste spoznali delo poklicnih kolegov ter se seznanili s specifiko intervencij v Savinjski dolini.  V Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Vas čaka zanimiv, poučen sprehod skozi hmeljarstvo in pivovarstvo skozi čas. Nato si boste v hmeljarski prestolnici ogledali Fontano piv Zeleno zlato in po želji (doplačilo) pokusili pet različnih piv. Seveda boste spoznali tudi tradicijo pivovarstva v Laškem in si ogledali pivovarno Laško, kjer pivo varijo že od daljnega leta 1825. Ogledali si boste proizvodne procese ter pivo tudi poskusili. Med ali po odkrivanju pivovarskih skrivnosti se boste okrepčali s tradicionalnim savinjskim kosilom ali večerjo.

Pojdite se solit! – h gasilcem na Obalo

Krasen dan na Slovenski Obali boste začeli v Krajinskem parku Sečoveljske soline, kjer si preteklost in sedanjost še vedno podajata roko. Z vodnikom se boste sprehodili skozi park do centra za obiskovalce in si ogledali krajši film ter predstavitev vodnega režima z interaktivno maketo solin in spoznali pradavni način solinarjenja. Nato boste obiskali Koprsko gasilsko brigado, ki zagotavlja javno gasilsko službo na območju MO Koper, Izola in Piran. Zagotovo bodo še posebej zanimive izkušnje pri opravljanju nalog zaščite in reševanje ob nesrečah na tekočih ter stoječih vodah in na morju. Po informativnem srečanju s poklicnimi kolegi se boste odpravili naprej proti Piranu in si ta slovenski biser tudi ogledali. Po kratkem ogledu Pirana boste imeli čas za sprehod, pijačo ali kopanje. Osveženi, s »posoljeno pametjo« se boste odpravili na ogled tipične primorske vinske kleti in pokušino odličnih istrskih vin. Za prazne trebuščke bomo s pristno domačo primorsko hrano poskrbeli med ali ob zaključku dneva.

K tovarišem gasilcem na Gorenjsko

Specifika zaščite in reševanja v najbolj hriboviti pokrajini naše lepe dežele se zagotovo razlikuje od zaščite in reševanja v ostalih regijah. Pri tovariših na Gorenjskem boste obiskali kolege iz gasilske brigade, ki vam bodo bolj podrobno predstavili svoje delo, izkušnje in številne anekdote, ki spremljajo njihovo delovanje. Nato boste spoznali tudi delo in organiziranost gorske reševalne službe, ki skrbi za reševanje v gorah. Po strokovnem delu vas čakajo pravi gorenjski biseri. Sprehodili se boste po pravljično lepi soteski Vintgar in občudovali krasne brzice, tolmune in slapove reke Radovne. Nato se boste odpravili do Planice in si ogledali slovenski ponos – največjo in najbolj strmo letalnico na svetu. V Olimpijskem športnem centru si boste ogledali razstavo o smučarskih skokih, najpogumnejši pa si bodo velikanko ogledali iz skakalčeve perspektive. Polni adrenalina se bomo okrepčali z odličnim kosilom ali večerjo in se počasi poslovili od Gorenjske.  

Na obisk k Rosenbauerju

Zagotovo vsakega pravega gasilca zanima razvoj in najnovejše stanje na področju vozil, opreme, reševalne opreme in delovne zaščite,… Vse to in še mnogo več zares zanimivih informacij boste dobili ob ogledu tovarne Rosenbauer v Avstriji, vodilnemu proizvajalcu opreme za požarno varnost in reševanje na svetu, ki v tem obratu od leta 2014 zaposluje okrog 320 sodelavcev. Na dveh sinhroniziranih proizvodnih linijah vam bodo predstavili izdelavo letaliških gasilnih vozil PANTHER in komunalnega vozila AT ter številne novosti na področju tehničnih rešitev. Navdušeni nad novostmi se boste odpravili nazaj v preteklost in si v muzeju gasilstva ogledali razvoj avstrijskega gasilstva skozi čas. Dejansko stanje in opremljenost poklicne gasilske enote boste preverili pri gasilski brigadi v regiji. Razburljiv, informativen dan boste zaključili z dobro večerjo in priložnostjo za izmenjavo vtisov dneva.

K tovarišem na Hrvaško

Odpravili se boste v hrvaško prestolnico, krasno mesto Zagreb. Ogledali si boste muzej gasilstva, ki priča o tradiciji in razvoju gasilstva na Hrvaškem skozi čas in prikazuje preko 700 lepo ohranjenih, zanimivih eksponatov. Z vodičem se boste odpravili na odkrivanje skritih kotičkov mesta, po ogledu bo čas in priložnost za kavico ali osvežitev. Nato se boste odpravili v zelo zanimiv muzej prekinjenih zvez, ki je leta 2014 dobil nagrado za najinovativnejši muzej v Evropi in predstavlja izpovedi o razhajanju ljudi iz celega sveta, tudi iz Slovenije. Seveda boste imeli tudi priložnost izmenjave izkušenj in primerov dobrih praks s kolegi iz Zagrebške poklicne gasilske brigade, ki vam bodo z veseljem predstavili način in področja dela, organiziranost in se z vami pogovorili o opremljenosti in vseh dobrih in manj dobrih stvari tega poklica. Med ali po pestrem dnevu si boste privoščili obilno kosilo ali večerjo.  

Sestavite si izlet po vaše!

+386 51 328 698

info@go-turizem.eu

Pameče 109, 2380 Slovenj Gradec