Izleti za skupine

Zabavna koroška tradicija

Spoznajte Koroško! Z dobro voljo Vas bodo sprejeli ob sotočju Bistrice in Drave ter Vas na zanimiv način popeljali na kratek sprehod skozi zgodovino razvoja Koroške in Dravske doline. Zabava se bo nadaljevala na splavarjenju po reki Dravi, kjer bodo za humor, glasbo in dobro voljo skrbeli flosarji, ki Vas bodo pogostili tudi s flosarskim golažem in kavico. Pot boste nadaljevali po »lepi dolini«, kjer si boste ogledali krasno ekološko kapelico in se sprehodili do najvišjega slapa na Kozjanskem – Sedelnikovega slapa. Iz lepe doline se boste odpravili na stičišče treh dolin Koroške, kjer Vas bo na turistični kmetiji gospodar sprejel v stari kleti, Vas s svojim igralskim in lovskim talentom nasmejal do solz, Vam povedal vse o življenju in delu na kmetiji, Vas s turističnim vlakcem popeljal na ogled obore z divjadjo in lovske učilnice. Krasen, doživet dan boste zaključili z razvajanjem Vaših brbončic z dobrotami s kmetije.

Knapi, železarji in Tina Maze

Začutite utrip doline, ki je že vseskozi zaznamovana z rudarstvom, železarstvom in vzgojo smučarskih šampionov. S pravim rudarskim vlakcem se boste odpravili na raziskovanje podzemlja Pece in nekdanjega rudnika svinca in cinka ter spoznali življenje in delo »knapov«. Sprehodili se boste po koroški železarski prestolnici, mestu Ravne na Koroškem, odkrili krasen park ob gradu Ravne, ki so ga pred 140 leti uredili grofje Thurni. Park krasi spomenik Prežihovemu Vorancu, najbolj znanemu koroškemu pisatelju. Spoznali boste železarska naselja in izvedeli vso o »živih oblikah«, ki so posejane po celotni Mežiški dolini. Pot Vas bo vodila vse do Črne na Koroškem, ki jo je Tina Maze večkrat spremenila v »Zlato«. Ogledali si boste zbirko o sedmih olimpijcih iz Črne in morda odkrili skrivnost vzgajanja »zmagovalcev«. Med zanimivim potepanjem po dolini se boste okrepčali z okusno, tipično koroško »košto«, ki jo bodo pripravili v odlični koroški gostilni z dolgoletno tradicijo.

Življenje babic na Koroškem

V majhni vasici Libeliče se boste za nekaj trenutkov vrnili v šolske klopi učilnice iz prve polovice 20. stoletja, si ogledali »črno kuhinjo« z odprtim ognjiščem in krušno pečjo ter kuhinjskimi pripomočki. Bogata plebiscitna zbirka vas bo spomnila na boj vaščanov za priključitev k matični domovini. Sprehodili se boste do kostnice in uživali v razgledu po okolici. Pot boste nadaljevali v Mežiško dolino, kjer vas bo v več kot 150 let starem mlinu pričakal mlinar in vam predstavil mletje žita s prvotnimi mlinskimi kamni, različne vrste žit in ponudil odlično domačo pogačo. Sledi ogled mesta Slovenj Gradec, glasnika miru z najlepšim trškim jedrom (izbor 2012). Pot Vas bo nato iz Mislinjske vodila še v tretjo dolino na Koroškem – Dravsko dolino, kjer si boste spoznali kovaško-livarsko tradicijo, ki je odločilno vplivala na življenja naših starih staršev. Vas zanima, kaj so babice kuhale in jedle? Izveste pri »ižini«, ko Vas bomo razvajali z okusnimi tradicionalnimi specialitetami.

Sestavite si izlet po vaše!

+386 51 328 698

info@go-turizem.eu

Pameče 109, 2380 Slovenj Gradec